Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

El secreto de sus ojos (Το μυστικό στα μάτια της) - 2009 Drama, mystery, thriller



 
“Το μυστικό στα μάτια της” είναι μια ταινία που κυριολεκτικά σε αιχμαλωτίζει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο, όσο κλισέ κι αν είναι η φράση, είναι η πραγματικότητα για μια απόλυτα ολοκληρωμένη δημιουργία σε όλα τα επίπεδα.
Συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος και μελλοντικός συγγραφέας “ξεθάβει” μετά από 25 χρόνια μια υπόθεση βιασμού-φόνου που τον είχε συγκλονίσει ως θέμα για το πρώτο του βιβλίο, με τη βοήθεια της πρώην προϊσταμένης και έρωτα της ζωής του! Αυτές είναι οι πέντε αράδες στις οποίες περιέχεται η υπόθεση και που οφείλω να αναφέρω. Από εδώ και πέρα μπορεί να ξεφύγω περιγράφοντας γι’αυτό παρακαλώ δικαιολογήστε με, γιατί αυτή την ταινία την λατρεύω.
Ο έρωτας, ο χρόνος, η απώλεια, η τιμωρία είναι οι έννοιες τις οποίες πραγματεύεται το σενάριο. Βαθιά ζητήματα που εξερευνώνται κατά τη διάρκεια της ταινίας. Η φαινομενικά απλή ιστορία ενός βιασμού και φόνου είναι η αφετηρία για τον Juan Jose Campanella για να μας τρομάξει, συγκινήσει, προβληματίσει. Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία περνάει από το ένα κινηματογραφικό είδος στο άλλο (από θρίλερ σε ερωτικό δράμα) κρατώντας όμως τον ένα και μοναδικό πρωταγωνιστή πάντα στο προσκήνιο. Ο έρωτας κυριαρχεί στην ταινία. Είτε από την πλευρά του Ricardo που έχασε την αγαπημένη του και ξέρει ότι δεν μπορεί να ξανανιώσει έτσι, είτε από την πλευρά του Benjamin  που δεν βρήκε ποτέ το κουράγιο να εξομολογηθεί τα συναισθήματά του.
Το σενάριο περιλαμβάνει στιγμές απίστευτου πάθους και δυναμικής αλλά και δυνατές στιγμές σιωπής.
Όλες οι ερμηνείες και των β’ ρόλων είναι υψηλού επιπέδου.
Όσο για τη σκηνοθεσία του Juan Jose Campanella θα την ζήλευαν και οι πιο αξιόλογοι συνάδελφοί του στο Holywood. Απότομα flashback, θολή βιντεοκλιπίστικη φωτογραφία, δυνατά κοντινά πλάνα, κάμερα στο χέρι και μια απίθανη 5λεπτη σκηνή καταδίωξης σε μονόπλανο! Τα πάντα στις σωστές αναλογίες, με υπέροχη μουσική να συνοδεύει.
To μυστικό στα μάτια της” είναι ό,τι σημαίνει για μένα κινηματογράφος. Ένα αριστούργημα που δεν πρέπει να χάσετε.
ΥΓ: Α, ναι και το τέλος είναι μαγικό!
Δείτε το trailer εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου