Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Mientras Duermes “Sleep Tight” (2011) Thriller Drama




 “Κοιμήσου ήσυχα” ο τίτλος στα ελληνικά. Και όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ. Ισπανική ταινία από τον μαιτρ Jaume Balaguero (REC).
Μοναχικός θυρωρός με εμμονές και έλλειψη οποιασδήποτε προσωπικής ζωής, δουλεύει μέρα νύχτα. Την ημέρα με τον γνωστό τρόπο και όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας θυρωρός σε μια πολυκατοικία. Την νύχτα όμως με τον δικό του πονηρό και κακόβουλο τρόπο, παραβιάζοντας τις προσωπικές ζωές των ενοίκων που του εμπιστεύονται την ασφάλειά τους και κάποιες φορές και τα μυστικά τους. Περισσότερο όμως ο Cesar ασχολείται με την Clara, με την οποία είναι ερωτευμένος. Μα μπορεί να νιώσει έρωτα; Μπορεί ένας τύπος που κυκλοφορεί στα διαμερίσματα των ενοίκων σαν να είναι δικά του να νιώσει οτιδήποτε τελικά; Και ως που μπορεί να φτάσει για να ευτυχίσει, με τον δικό του τρόπο;
Η σύλληψη του σεναρίου είναι πιο τρομακτική και από 5-6 ιστορίες φαντασμάτων μαζί. Και αυτό γιατί εδώ υπάρχει το χιτσκοκικό στοιχείο μυστηρίου και αγωνίας που δημιουργεί ένταση και πανικό!
Δεν ψάχνεις να βρεις ποιος ή τι είναι στοιχειωμένο, ούτε ποιος είναι ο δολοφόνος από τα στοιχεία που σου παρουσιάζονται. Τον κακό τον ξέρεις και του λες και “καλημέρα” και “ευχαριστώ”! Εντάξει όχι εσείς αλλά η Clara. Και εσείς ξέρετε αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.
Το Mientas Duermes που από ό,τι διάβασα η ακριβής του μετάφραση είναι “Ενώ κοιμάσαι” που είναι ακόμη πιο κλασομπανιέρικο από το “Κοιμήσου ήσυχα”, είναι μια απόλυτα απαισιόδοξη ταινία. Η ταινία δημιουργεί ανασφάλεια στο θεατή που διαπιστώνει πόσο εύκολα μπορεί να εισβάλει κάποιος ακόμη και στο μπάνιο μας. Δεν μιλάμε για κλέφτες (ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε) αλλά για συστηματική παραβίαση της καθημερινότητας. Ένας τρομακτικός εφιάλτης λοιπόν από την Ισπανία.
Ο Luis Tosar, ένας προικισμένος ηθοποιός που τουλάχιστον στο Cell 211 (2009) που τον έχω δει εγώ ήταν φανταστικός, θα σας στοιχειώσει με την απάθειά του. Η συνεργασία του με τον Jaume Balaguero, θα αποδείξει ότι ο άνθρωπος είναι ό,τι πιο τρομακτικό υπάρχει εάν είναι ψυχοπαθής- σχιζοφρενής. Πιο τρομακτικό κι από τα zombie (REC, τι ταινία!) και από το αρχαίο σκοτάδι που θα κυριεύσει τη γη (στο παρεξηγημένο Darkness).
Κλείνοντας, ενημερώνω ότι σε καμία, μα σε καμία περίπτωση ο Cesar δεν θα κερδίσει τη συμπάθεια ή έστω τη λύπησή σας ως κλινική περίπτωση.
Μόνο μίσος και απέχθεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου