Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

The Black Keys - El Camino (2011) Garage rock, Blues rock




Οι The Black Keys μετράνε ήδη 13 χρόνια ζωής και 7 album. Κόλλησα με το “Brothers” του 2010 που παρόλη την αρκετά μεγάλη διάρκεια (55 λεπτά) δεν χόρταινα να ακούω ξανά και ξανά. Έτσι ακολούθησε η υπόλοιπη δισκογραφία τους αλλά από την ανάποδη! Πλέον έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα διαπίστωσα ότι υπήρχε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο. Η πορεία τους και οι ηχογραφήσεις τους δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα αναμμένο φυτίλι μιας βόμβας που έσκασε και έχει όνομα: “El Camino”.
Ξεκινώντας να ηχογραφούν στο υπόγειο του drummer Patrick Carney το αρχικό ύφος ήταν πολύ ωμό. Τσαμπουκαλεμένο blues rock για την πάρτη τους. Σε κάποια φάση για το τρίτο άλμπουμ, Rubber factory, ηχογράφησαν σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο για λάστιχα (πρόοδος!). Πάντως οι κριτικές ήταν καλές και σταθερά ανεβαίνανε, ώσπου στο τέταρτο άλμπουμ, Magic Potion, ηχογράφησαν αποκλειστικά δικές τους συνθέσεις (επιστροφή στο υπόγειο). Μεγάλο όνομα δεν τους έλεγες, αλλά δυνατούς garageγιέρηδες τους έλεγες. Και κάπου εκεί, μπαίνοντας στο studio με τον Danger Mouse (προχωρημένα πράγματα) έβγαλαν το “Attack and Release”. Δεν μπορείς πλέον όσα φου φου και να κάνεις να σβήσεις το φυτίλι που λίγο πριν την στροφή και την έκρηξη φουντώνει με το “Brothers” που ανέφερα στην αρχή.
Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγούλα (ουφ τα είδα όλα και εγώ…) φτάνουμε στο “El Camino” που είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο και συμπαγές έχουν κυκλοφορήσει. Η παραγωγή είναι φοβερά εμπλουτισμένη, τα riff είναι εμπνευσμένα, ενώ υπάρχουν πιο πολλά πλήκτρα αλλά και γυναικεία backing vocals από ποτέ.
Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό και επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ εμπορικού, ποιοτικού και ωμού παλιού εαυτού. Το είδος παραμένει garage blues αλλά πλέον μπορούν να το ακούσουν και να κολλήσουν όλοι. Μα όλοι! Και αυτοί που δίνουν τα Grammy και οι fan των Graveyard που τραγουδάγανε το Lovely Boy πριν ξεκινήσει το live, και αυτοί που θα κολλήσουν σε ένα video clip τους στο youtube.
Κλείνοντας αυτή την ανασκόπηση και όχι τόσο κριτική απλώς να ενημερώσω ότι κάποια στιγμή θα βγει ο διάδοχος του El Camino. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Dan Auerbach είναι 34 και ο Patrick Carney 33, είναι σίγουρο ότι εκτός από βόμβες θα υπάρξουν και δυναμίτες και ναπάλμ και πολλά άλλα…. καλά στο μέλλον! Σε αναμονή λοιπόν.

ΥΓ. Το τελευταίο κομμάτι “Mind Eraser” κλείνει με το στίχο “Dont let it be over”. Τους το αφιερώνω με την ευχή να μην χωρίσουν τους δρόμους τους ποτέ!
ΥΓ.2 Δύο βιντεοκλίπ για να κάνουμε κέφι!



 

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Mientras Duermes “Sleep Tight” (2011) Thriller Drama




 “Κοιμήσου ήσυχα” ο τίτλος στα ελληνικά. Και όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ. Ισπανική ταινία από τον μαιτρ Jaume Balaguero (REC).
Μοναχικός θυρωρός με εμμονές και έλλειψη οποιασδήποτε προσωπικής ζωής, δουλεύει μέρα νύχτα. Την ημέρα με τον γνωστό τρόπο και όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας θυρωρός σε μια πολυκατοικία. Την νύχτα όμως με τον δικό του πονηρό και κακόβουλο τρόπο, παραβιάζοντας τις προσωπικές ζωές των ενοίκων που του εμπιστεύονται την ασφάλειά τους και κάποιες φορές και τα μυστικά τους. Περισσότερο όμως ο Cesar ασχολείται με την Clara, με την οποία είναι ερωτευμένος. Μα μπορεί να νιώσει έρωτα; Μπορεί ένας τύπος που κυκλοφορεί στα διαμερίσματα των ενοίκων σαν να είναι δικά του να νιώσει οτιδήποτε τελικά; Και ως που μπορεί να φτάσει για να ευτυχίσει, με τον δικό του τρόπο;
Η σύλληψη του σεναρίου είναι πιο τρομακτική και από 5-6 ιστορίες φαντασμάτων μαζί. Και αυτό γιατί εδώ υπάρχει το χιτσκοκικό στοιχείο μυστηρίου και αγωνίας που δημιουργεί ένταση και πανικό!
Δεν ψάχνεις να βρεις ποιος ή τι είναι στοιχειωμένο, ούτε ποιος είναι ο δολοφόνος από τα στοιχεία που σου παρουσιάζονται. Τον κακό τον ξέρεις και του λες και “καλημέρα” και “ευχαριστώ”! Εντάξει όχι εσείς αλλά η Clara. Και εσείς ξέρετε αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.
Το Mientas Duermes που από ό,τι διάβασα η ακριβής του μετάφραση είναι “Ενώ κοιμάσαι” που είναι ακόμη πιο κλασομπανιέρικο από το “Κοιμήσου ήσυχα”, είναι μια απόλυτα απαισιόδοξη ταινία. Η ταινία δημιουργεί ανασφάλεια στο θεατή που διαπιστώνει πόσο εύκολα μπορεί να εισβάλει κάποιος ακόμη και στο μπάνιο μας. Δεν μιλάμε για κλέφτες (ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε) αλλά για συστηματική παραβίαση της καθημερινότητας. Ένας τρομακτικός εφιάλτης λοιπόν από την Ισπανία.
Ο Luis Tosar, ένας προικισμένος ηθοποιός που τουλάχιστον στο Cell 211 (2009) που τον έχω δει εγώ ήταν φανταστικός, θα σας στοιχειώσει με την απάθειά του. Η συνεργασία του με τον Jaume Balaguero, θα αποδείξει ότι ο άνθρωπος είναι ό,τι πιο τρομακτικό υπάρχει εάν είναι ψυχοπαθής- σχιζοφρενής. Πιο τρομακτικό κι από τα zombie (REC, τι ταινία!) και από το αρχαίο σκοτάδι που θα κυριεύσει τη γη (στο παρεξηγημένο Darkness).
Κλείνοντας, ενημερώνω ότι σε καμία, μα σε καμία περίπτωση ο Cesar δεν θα κερδίσει τη συμπάθεια ή έστω τη λύπησή σας ως κλινική περίπτωση.
Μόνο μίσος και απέχθεια!

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τρόμος αλά Γαλλικά




1.  A linterieur (2007) Horror Thriller
Η ναυαρχίδα του νέου κύματος γαλλικού τρόμου με 82 λεπτά ανείπωτης φρίκης και βίας. Η ετοιμόγεννη Sarah θα βασανιστεί και θα βασανίσει τόσο που πρέπει να δηλώσεις ότι απαγορεύεται η παρακολούθηση σε νέους κάτω των 18. Η Beatrice Dalle είναι πιο evil και από τους Freddie, Jason και Michael μαζί!
Highlights: Η Beatrice Dalle και φυσικά το ψαλίδι!

 
2. Martyrs (2008) Horror
Το προσωπικό μου αγαπημένο της λίστας. Σε πιάνει από τα μούτρα με αίμα και φαντάσματα, στη μέση σε αρχίζει στα κλωτσομπουνίδια (torture porn) και στο φινάλε σε “στέλνει” με τις θρησκευτικές του αναζητήσεις. Δύσκολα θα βρεις πλάνο χωρίς αίμα. Must see.
Highlights: Όλη η ταινία.


3. Haute Tension (2003) Horror Mystery Thriller
Από εδώ ξεκίνησε η αντεπίθεση της Γαλλίας το 2003, άσχετα εάν τώρα ο Aja γυρνάει το Piranha 4C ή 3D ή ό,τι άλλο του παραγγέλνουν. Σιωπή και τρόμος της παλιάς σχολής με ένα απίστευτα αποκαλυπτικό (ανατροπή) και αιματοβαμμένο φινάλε.
Highlights: Η βία στις αρχικές σκηνές δολοφονίας, το φορτηγάκι και οι κουβάδες αίματος στο φινάλε.


4. Ils (2006) Horror Thriller
Έντονο θρίλερ που και αυτό προκάλεσε ανάλογη μόδα. Ζευγάρι σε απομονωμένο εξοχικό δέχεται επίθεση από αγνώστους. Χωρίς αίμα και εφέ αλλά απλά και σταράτα θα μείνετε κόκκαλο με το φινάλε. Άντε να ξεπεράσεις ότι είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία!
Highlights: Το φινάλε.


5. Malefique (2002) Fantasy Horror Mystery
Ένα κλειστοφοβικό θρίλερ, με πρωταγωνιστές 4 φυλακισμένους και την προσπάθειά τους να αποδράσουν μέσω ποιας άλλης; Αλλά της μαγείας! Ξόρκια και μαγικά βιβλία θα σας πιάσουν απροετοίμαστους σε ένα low budget διαμαντάκι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και επεισόδιο του The Twilight Zone.
Highlights: The eye.


6. La Horde (2009) Horror Action
Η γαλλική ταινία με zombie που δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σφιχτοδεμένη περιπέτεια τρόμου όπου οι γκάγκστερ και οι μπάτσοι ενώνονται ενάντια στην απειλή των ζωντανών νεκρών. Διασκεδαστικό, βίαιο και με πολύ gore (αλίμονο).
Highlights: Ένας εναντίον δεκάδων ζόμπι. Σαν σε συναυλία και να χρησιμοποιείς χατζάρα!


7. Frontiere (s) (2007) Horror
Ξαδερφάκι της Αγίας Τριάδας της παρούσης λίστας, λίγο μπερδεμένο σεναριακά. Είναι τόσο καλοσκηνοθετημένη η βία και οι ακρωτηριασμοί όμως που αξίζει με τα χίλια να μπει στη λίστα.
Highlights: Παρέλαση από νεοναζί, τανάλιες και τσεκούρια!