Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ταξίδι στα 80΄s No 2 (The sequel)


1.    E.T. (1982) Sci-fi, Family
Αν ήσουν 10 όταν βγήκε ή κοντά σε αυτή την ηλικία, το θεωρείς για πάντα ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης. Αξέχαστος συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας και ταινίας για όλη την οικογένεια. Όπως και στο “Goonies”, του πρώτου αφιερώματος, είχα μείνει και για την επόμενη προβολή στην αίθουσα.


2.    The Princess Bride (1987) Adventure , Fantasy
Ένα διαμάντι των 80s, που έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν έχει την αναγνώριση που της αξίζει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε την καλύτερη πρώτη ώρα που είχα δει ποτέ. Δεν τα χαλάει μετά, απλώς η πρώτη ώρα είναι εντυπωσιακή και με πολύ καλό ρυθμό. Προσέξτε το σερί του σκηνοθέτη Rob Reiner εκείνη την εποχή και δείτε τα όλα!


3.    The Abyss (1989) Sci-fi, Adventure
Παραγνωρισμένη και υποτιμημένη περιπετειάρα με φοβερά εφέ που στη συνέχεια επαναχρησιμοποιήθηκαν στο Terminator 2. Η επιδρομή της βιντεοκασέτας δεν είχε αφήσει τίποτα όρθιο το ’89 και έτσι στο Ideal, ήμασταν 20 άτομα την δεύτερη εβδομάδα προβολής.


4.    Who Framed Roger Rabbit (1988) Animation, Comedy
Το Who Framed Roger Rabbit είναι μια κατηγορία από μόνο του. Συνδυασμός ηθοποιών και κινουμένων σχεδίων, βλέπεται και σήμερα ως αξιοπερίεργο αλλά και ως η βάση για μετέπειτα παρόμοιες προσπάθειες.


5.    Poltergeist (1982) Horror
Όχι ακριβώς ταινία τρόμου με την κλασική έννοια του όρου, αφού το μαγικό άγγιγμα του Spielberg στην παραγωγή (και σενάριο) του έδωσε τον απαραίτητο οικογενειακό (family above all) τόνο που τόσο πολύ του (και μας) αρέσει. Πολύ καλή ατμόσφαιρα και τα εφέ «προχώ» για την εποχή τους.


6.    Predator (1989) Action, Sci-fi, Thriller
Λόγω της τρέλας που επικρατούσε τότε με τον Schwarzenegger, αρνιόμουν πεισματικά να παρακολουθήσω τον Κυνηγό. Δεν μπορούσες να μου βγάλεις από το μυαλό ότι θα είναι κάτι σαν το “Commando” και το “Rambo”. Μου είχε μπει και έτσι την πάτησα. Όταν πολλά χρόνια αργότερα νοίκιασα το Νο2 (αφού δεν έπαιζε ο Arnie), την ημέρα που το επέστρεψα, πήρα αυτή τη δυνατή περιπέτεια και την είδα κάμποσες φορές για να αναπληρώσω και να την εμπεδώσω. Σχολή…


7.    Roxanne (1987) Comedy
Και μόνο για τη στιγμή που ο Steve Martin επιτίθεται φραστικά στον αντίζηλό του, σε έναν μπαρόβιο διαγωνισμό ατάκας, αξίζει να δείτε αυτή την αντιπροσωπευτική 80s κωμωδία. Ο Steve Martin δίνει ρέστα, εξάλλου ήταν η δεκαετία του, σε αυτή τη μοντέρνα εκδοχή του Σιρανό Ντε Μπερζεράκ.


8.    The Fly (1986) Horror
Αγαπημένος, mainstream (ο θεός να τον κάνει) Cronenberg. Όλες οι εμμονές του και οι μεταλλάξεις του ανθρώπινου σώματος είναι εδώ, μαζί με ένα Jeff Goldblum (ιδιαίτερη φυσιογνωμία) να αποδίδει τα μέγιστα.


9.    Ferris Bueller's Day Off (1986) Comedy
Αξιοπρεπέστατη δραμεντί, χωρίς τις εξωφρενικότητες παρόμοιων ταινιών της εποχής. Ο συμπαθέστατος Matthew Broderick έπαιζε παντού (Glory, Godzilla κτλ), όμως αυτός ο ρόλος του ταίριαζε γάντι.


10.  Cult Alert Krull (1983) Adventure, Fantasy
Επική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με εξωγήινους εισβολείς, πριγκίπισσες, μάγισσες, λέιζερ εποχής και μετακινούμενα κάστρα (ω ναι!). Τα εφέ μοναδικά και ένα συνολικό αποτέλεσμα που σπάει τα cultόμετρα της δεκαετίας.
Ακριβώς στην ίδια κατηγορία με το Flash Gordon. Το προτείνω ανεπιφύλακτα και ως ένα διασκεδαστικότατο αλλά φυσικά φτωχότερο «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» της εποχής. Τουλάχιστον έτσι θα το έχω πάντα στο μυαλό μου αφού το είδα 11 μόλις ετών. Και αν δεν πειστήκατε ακόμη ο κακός λέγεται “The Beast” και οι φρουροί του “Slayers”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου