Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Victoria (2015) Drama, Thriller




Το “Victoria” είναι ένα κινηματογραφικό επίτευγμα. Πριν περάσουμε στις λεπτομέρειες, πρέπει να αναφέρω για να δικαιολογήσω την παραπάνω πρόταση, ότι πρόκειται για ένα μονόπλανο πραγματικού χρόνου, διάρκειας 134 λεπτών. Ναι, αυτό που διαβάσατε. Δεν υπάρχουν πολλαπλές λήψεις, ούτε μοντάζ, ούτε αλλαγή χρόνου. Όλα συμβαίνουν για 134 πραγματικά λεπτά στη ζωή της Victoria και τραβάει μία και μόνο κάμερα!
Η νεαρή ισπανίδα Victoria, μετανάστρια, στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι (ο θεός να το κάνει), ζει πλέον στο Βερολίνο. Κατά την επιστροφή της από έξοδο σε club της πόλης, θα γνωριστεί με μια αντροπαρέα, που θα την «αγκαλιάσει» και θα συνεχίσει μαζί της τη βραδιά, ανταλλάσοντας απόψεις για τη ζωή και το δύσκολο μέλλον που έχουν μπροστά τους.
Ένα πολύ όμορφο φλερτ θα αναπτυχθεί με τον Sonne και ενώ η ταινία ήδη στέκεται ως μια πανέμορφα φωτογραφημένη δραματική κομεντί, από τη μέση και μετά θα μεταμορφωθεί σε ένα αγωνιώδες (και αληθοφανές) θρίλερ, με την κάμερα να καταγράφει τα πάντα, ακριβώς όπου βρίσκεται η πρωταγωνίστριά μας.
Ο Boxer είναι μπλεγμένος και η παρέα θα κληθεί να τον βοηθήσει να ξελασπώσει για παλιές του αμαρτίες.
Πραγματικά η ταινία ρουφιέται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Αυτό που κατάφερε ο Sebastian Schipper είναι από τη φύση του πολύ δύσκολο και μόνο σε ένα (το λιγότερο) ενδιαφέρον αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει. Το σενάριό του όμως και κυρίως οι φυσικές και δυνατές ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών του, είναι αυτά που απογειώνουν την ταινία.
Ακόμα όμως πιο σημαντική είναι η αίσθηση οικειότητας προς τους πρωταγωνιστές και η γενικότερη αύρα ανθρωπιάς που εκφράζουν με τις αντιδράσεις τους, και ιδιαίτερα η Victoria.
Ταινία σταθμός, ταινία αξιοπερίεργο, περιπέτεια αγωνίας, found footage thriller, το “Victoria” δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, αλλά λίγο απ’ όλα. Το σπουδαιότερο είναι ότι προσθέτει άλλη μια αξέχαστη νεαρή γυναικεία φιγούρα στην κινηματογραφική ιστορία (όπως και το Lilya for ever).
Απλά δείτε το και αποφασίστε μόνοι σας.

8/10

ΥΓ. Η κάμερα δεν κουνιέται, δεν τρέμει, δεν κουράζει και δεν κάνει «δήθεν» λήψεις! Ακολουθεί χωρίς να χάνει τίποτα από όσα συμβαίνουν. Υπέροχη δουλειά.


Δείτε το trailer εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου