Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Arrival (2016) Sci Fi, Drama, Thriller


Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Καναδό Dennis Villeneuve. Με εξαίρεση το ιδιαίτερο εσωστρεφές και υποτονικό Enemy, ότι έχει κάνει από το 2010 και μετά, είναι κορυφαίο. Όσκαρ σεναρίου για το “Incendies”, δυνατό αστυνομικό θρίλερ, το “Prisoners” και σκοτεινή, δραματική περιπέτεια με το “Sicario”.
Χαρακτηριστική η αφηγηματική του ικανότητα και οι σκηνοθετικές του αρετές, με αποτέλεσμα μια απλή ιστορία να μετατρέπεται σε αριστούργημα (ειδικά στο “Sicario”).
Στο “Arrival” δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο δύσκολο και πολυδουλεμένο είδος της επιστημονικής φαντασίας (Sci Fi). Και είναι τόσο καλή η ταινία, που του ανατέθηκε να σκηνοθετήσει τη συνέχεια του “Blade Runner”, όταν η υπόθεση και μόνο για την δημιουργία sequel (ασχέτως συντελεστών) αποτελούσε ένα ιερόσυλο-κακόγουστο αστείο. Αυτό και μόνο λέει πολλά.
Στο “Arrival” εκμεταλλεύεται τα κλισέ του είδους για να αναδείξει την δική του μοναδική προσέγγιση που απέχει κατά πολύ και από τα εφετζίδικα Block Buster (“Independence Day”) αλλά και από σοβαρές Χολυγουντιανές προσπάθειες (“Contact”). Η επίσκεψη των εξωγήινων στον πλανήτη μας είναι μυστήρια και μεγαλειώδης. Η Louise Banks (εξαιρετική και παραδόξως απούσα από τις υποψηφιότητες των Oscar,  η Amy Adams) είναι η καλύτερη γλωσσολόγος και θα κληθεί από τη NASA να επικοινωνήσει μαζί τους ενώ το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες στις οποίες έχουν προσγειωθεί τα επιβλητικά διαστημόπλοια.
Βοηθούμενος από ένα εξαιρετικό μουσικό σκορ, άκρως υποβλητικό και με τη γνωστή του ικανότητα, ο Villeneuve “χτίζει” ατμόσφαιρα από την αρχή. Οι συναντήσεις δε, με τους εξωγήινους προκαλούν φοβερή ένταση στον θεατή. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι στο οποίο αναδεικνύεται εντυπωσιακά καλός, παρόλο που πρώτη φορά καταπιάνεται με το είδος.
Η διαφορετικότητα του “Arrival” και αυτό που τελικά το κάνει τη σημαντικότερη Sci Fi ταινία της τελευταίας 20ετίας, είναι ότι ενώ πρόκειται για μια ταινία για εξωγήινους, όποιος την παρακολουθήσει θα θυμάται ότι αφορά τον άνθρωπο. Τον τρόπο λειτουργίας της επικοινωνίας μας, των γλωσσών του πλανήτη, την (ανούσια;) διαφορετικότητα των εθνών, την ζωή μας την ίδια εντέλει και το πώς εκμεταλλευόμαστε το χρόνο που μας δίνεται.
Σε περίπτωση που δεν παρακολουθείτε Sci Fi ή πιστεύετε ότι δεν θα σας αρέσει, ξεπεράστε το και δείτε το.
Είναι για όλους τους ανθρώπους.

9/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου