Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Twisted Sister - Look like women, talk like men, play like motherfuckers



Οι Twisted Sister είναι ένα αμερικανικό συγκρότημα που ξεκίνησε από τα ΄70s, μεσουράνησε στις αρχές των ΄80s ως πρωτοπόροι του glam/hard rock ιδιώματος, ενώ παρήκμασε στα τέλη της δεκαετίας αυτής.
Το συγκρότημα επανασυνδέθηκε και έπαιξε live ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το 1997. Χωρίς καμία καινούρια κυκλοφορία, αλλά με επαναηχογραφήσεις και Christmas albums κρατήσανε ψηλά το όνομα του συγκροτήματος με τις εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις.
Στα 70s λοιπόν οι J. J. French (κιθάρα) δημιούργησε τους Silver Star. Άπειρες εναλλαγές στο line up, αλλά και συνεχείς live εμφανίσεις, δεν οδηγούσαν πουθενά. Το συγκρότημα σε αυτή την αρχική του μορφή έπαιζε glam rock επηρεασμένο από David Bowie κτλ. Το line up άρχισε να σταθεροποιείται με τις προσθήκες του Eddie Ojeda στην κιθάρα το 1975, του Dee Snider το ΄76 στα φωνητικά και του MarkThe AnimalMendoza στο μπάσο του ΄78. Με τον εκρηκτικό frontman Dee Snider φύσηξε άλλος άνεμος στο συγκρότημα, ενώ κάπου εκεί άλλαξε και η μουσική κατεύθυνση ακολουθώντας πιο σκληρά μονοπάτια, διασκευάζοντας Rolling Stones ενώ το ύφος παίρνει δόσεις Alice Cooper και Slade.
Με συνεχή sold out live στα club της Νέας Υόρκης (και το έντονο make up να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας τους), δημιουργήθηκε το σκληροπυρηνικό fan club τους, οι Sick Mother Fuckers, γνωστό και ως S.M.F. Το συγκρότημα έπρεπε πλέον να κυκλοφορήσει δίσκο και για να το κάνει αυτό έπρεπε να έρθει στην Αγγλία και μέσω της Secret Records, και σε παραγωγή του Pete Way (UFO) να κυκλοφορήσει το ωμό ντεμπούτο του “Under the blade”. Στο άλμπουμ συμμετείχε ο 7ος κατά σειρά ντράμερ, που μπήκε στο συγκρότημα, ο A. J. Pero ο οποίος θεωρείται και ο πλέον επίσημος εφόσον συμμετείχε σε όλες τις studio κυκλοφορίες που ακολούθησαν. Στη συνέχεια το συγκρότημα υπέγραψε στην Atlantic και κυκλοφόρησε το “You can΄t stop rock ΄n΄ roll” το 1983. Η μεγάλη επιτυχία σε δυσθεώρητα για την εποχή επίπεδα, σε απήχηση και πωλήσεις ήρθε με το “Stay Hungry” του 1984. 

Εντυπωσιακή προώθηση από το νεοσύστατο MTV και όλα πηγαίνουν τέλεια. Κάπου εκεί όμως στραβώνει το πράγμα. Η οργάνωση PMRC που λογόκρινε τους metal κυρίως καλλιτέχνες της εποχής, οδηγεί τους Twisted Sister στα δικαστήρια. Αθωώνονται και κυκλοφορούν το “Come out and play”, που όμως η προώθησή του κόπηκε από το MTV (λογοκρισία στο “Be chrool to your school). Το άλμπουμ, παρόλο που δεν ήταν καλύτερο από τον προκάτοχό του, είχε πολύ καλή παραγωγή και πολλούς guests. Δυστυχώς η περιοδεία που ακολούθησε ήταν ένα φιάσκο, με οκνηρή προσέλευση κοινού που οδήγησε εντέλει, και στην ακύρωσή της. Έτσι ο Dee Snider αποφασίζει να ασχοληθεί με τη solo καριέρα του και ουσιαστικά η μπάντα είναι διαλυμένη.

Παρόλα αυτά, υπό τις πιέσεις της εταιρίας και ενώ δεν ηχογραφήθηκε καν από το συγκρότημα, το “Love is for Sukers” θα κυκλοφορήσει με το όνομα “Twisted Sister” αντί του Dee Snider και θα βάλει οριστικά τέλος στην δισκογραφική πορεία τους. Ο δίσκος δεν ήταν κακός αλλά δεν είχε και σχέση με την μέχρι τότε hard rock/heavy metal παρουσία τους. Πιο pop και hair metal, έβγαλε το singleHot love” που πήγε χάλια, ενώ μετά από δύο μήνες κυκλοφορίας ο Dee ανακοινώνει την αποχώρησή του και ουσιαστικά την διάλυση των Twisted Sister.

Επανασυνδέθηκαν, δεν έγραψαν ποτέ ξανά καινούρια μουσική και στα live παραμένουν ξεσηκωτικοί.  Κυκλοφόρησαν επίσης ένα μεγάλο αριθμό best, live, Christmas songs και επανακυκλοφοριών των 5 studio album τους. Στην “Forty and fuck it» tour (2015-?) τους ακολούθησε στα ντραμς ο Mike Portnoy , μετά το θάνατο του AJ Pero (RIP).
Twisted forever!!!
Ακολουθεί μια μικρή ανάλυση ανά δίσκο και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον καθένα.

 Under the blade (1982)



Μέτρια παραγωγή, γαμάτες συνθέσεις και πολλά γκάζια. Μουσικά δεν ανακαλύπτουν τον τροχό αλλά εμφανισιακά δεν περνάνε και απαρατήρητοι (δείτε μόνο το εξώφυλλο).
Από το ιδανικό για άνοιγμα συναυλιών “What You Don't Know -Sure Can Hurt You”, μέχρι το doomDestroyer” και τα λεπιδοφόρα riff του ομώνυμου τραγουδιού, το συγκρότημα μπαίνει με φόρα. Τα καλύτερα έρχονται. Εδώ το αλά AC DC Shoot em down”.

You Can't Stop Rock 'n' Roll (1983)




Στην Attlantic πλέον, συνεχίζουν ακριβώς όπως ξεκίνησαν. Αποφασισμένοι για την επιτυχία γράφουν τον ομώνυμο ύμνο και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στο σύνολό του σε επίπεδο συνθέσεων ο δίσκος είναι ένα κομματάκι σκληρότερος σε σχέση με το ντεμπούτο.
Ξεχωρίζουν το πιο soft “I am I ΄m me” αλλά και τα heavy “Power and the Glory” και “Ride to live, live to ride”. Εδώ το ομώνυμο!


Stay Hungry (1984)
Όλα ανταμείφθηκαν εδώ για τους Twisted Sister. Με τη σκληρή δουλειά, πέτυχαν κάτι πολύ δύσκολο. Ιδανικό songwritting, heavy metal ενέργεια αλλά rock 'n' roll attitude και η τέλεια ισορροπία μεταξύ εμπορικού και ποιοτικού είναι εδώ! Ποιος δεν έχει ακούσει τα “I wanna Rock” και “We're Not Gonna Take It”. Το MTV τα έπαιζε συνεχώς και φυσικά ο δίσκος πούλησε τρελά. Όλος ο δίσκος είναι ένα hit, ενώ περιέχει και φουλ dark heavy metal και όχι μόνο happy συνθέσεις, όπως το “Burn in hell” και “The beast”. Εδώ το “I wanna rock”.
 




Come out and Play (1985)
Billy Joel και Alice Cooper είναι guests, ο δίσκος έχει καλά τραγούδια και όμως το πράγμα δεν τράβηξε (εμπορικά)…. Οι εποχές ήταν πολύ ανταγωνιστικές στο heavy metal και χωρίς την κατάλληλη προώθηση όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Εκτός από τον ομώνυμο ύμνο, εδώ υπάρχει και η μπαλάντα “I Believe in you” ενώ συνολικά είναι ότι πιο rock 'n' roll κυκλοφόρησαν. Εδώ το ομώνυμο.

Love is for Suckers (1987)

Το έχουν αποκηρύξει, αλλά κατά απαίτηση των οπαδών παίζουν live το “Wake up the sleeping Giant”. Ο δίσκος κινείται σε hard-rock/pop φόρμα αλλά αδικείται από το χαρακτηρισμό hair metal. Είναι αρκετά πωρωτικός για το είδος και έχει και το προσωπικό αγαπημένο “You are all than I need”. Εδώ το “Hot love”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου