Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Brimstone (2016) Western, Horror, Thriller



Το Brimstone προστίθεται στη λίστα των σπουδαίων horror-western μαζί με τα “Ravenous” και “Bone Tomahawk”.
Μια καλή horror ιστορία μπορεί κάλλιστα να διαδραματίζεται την εποχή της Άγριας Δύσης. Έτσι στο Brimstone θα γνωρίσουμε την οικογένεια του Frank που ζει ειρηνικά στην φάρμα της. Η άφιξη του πάτερ The Reverend – σκέτο, θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην τοπική κοινωνία και σε συνέχεια μιας άτυχης και σκληρής κατάστασης που θα προκύψει για την μουγκή σύζυγο του Liz το ποτήρι της οργής και της βίας θα ξεχειλίσει. Τα παραπάνω συμβαίνουν στο πρώτο 40λεπτο, μια ταινία μέσα στην ταινία. Θα ακολουθήσουν το πριν και το μετά της παραπάνω περιγραφής και ευτυχώς (ή δυστυχώς – αναλόγως πόσο και τι αντέχετε) η υπόλοιπη ταινία περιλαμβάνει ακόμα πιο πολλή ένταση, βία και ψυχολογικό τρόμο.
Τεράστιο ατού της ταινίας είναι οι ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών με κορυφαίο την ενσάρκωση του απόλυτου κακού, Guy Pierce. Ο Pierce είναι αυτός που πίστεψε στο project, ώστε να μην ακυρωθεί και πραγματικά δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Η Dakota Fanning (που αντικατέστησε την Mia Wasikowska), είναι τόσο εκφραστική που είναι σαν να την ακούς και να βλέπεις τα χείλη της να κουνιούνται, ενώ παίζει ουσιαστικά μόνο με τα χέρια, το πρόσωπο και το βλέμμα της.
Το φιλμ μου θύμισε σκηνοθετικά το ύφος των αδερφών Κοέν και πέραν της φωτογραφίας, των πλάνων και της αρκετά γοργής εξέλιξής του (για το είδος), απόλαυσα την απαισιοδοξία που αποπνέει. Σε αυτό συμβάλει κατά ένα ποσοστό το σενάριο και η μουσική, περισσότερο όμως απ’ όλα, η παρουσία του Reverend - Guy Pierce που είναι μια από τις αντιπαθέστερες, τρομακτικές φιγούρες κακού που έχω δει.  Εάν μισήσατε την Louise Fletcher στην “Φωλιά του Κούκου”, εάν σκεφτόσασταν 100 διαφορετικούς τρόπους για να ξεφορτωθείτε τον βασιλιά Joffrey στο “Game of Thrones” και εάν ορμήσατε να σκίσετε  το πανί της σκοτεινής αίθουσας αντικρίζοντας τα καμώματα του δεσμοφύλακα Percy στο “Πράσινο Μίλι”, τότε θα απολαύσετε τον Guy Pierce. Μου θύμισε έντονα τον Javier Bardem στο “Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους” με τη διαφορά ότι είναι ακόμη πιο evil αφού έχει το Θεό μαζί του (τρομάρα μας…). Αυτός είναι που σαν ένα μαύρο σύννεφο σκοτείνιασε τα πάντα στην ταινία και δεν επιτρέπει ούτε σε μια αχτίδα του ήλιου να περάσει προς τα κάτω.
Μια πολύ καλή Ευρωπαϊκή δημιουργία, ουσιαστικά μια κατάθεση ψυχής-μισθού(!) και υγείας του σκηνοθέτη Martin Koolhoven (διαβάστε στο Ιmdb !)

8/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου