Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Blade Runner 2049 (2017) Sci-Fi, Thriller



Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Denis Villeneuve ("Incendies", "Arrival") θα αναλάβει το sequel του αριστουργήματος της επιστημονικής φαντασίας Blade Runner, ήμουνα σίγουρος ότι θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τέτοιου project.
Έχοντας δει την ταινία εκεί που πρέπει, δηλαδή στη σκοτεινή αίθουσα, κατέληξα ότι τα κατάφερε και με το παραπάνω. Είναι όμως η πρώτη φορά που ενώ είδα μια πολύ καλή ταινία-sequel, προβληματίστηκα για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Για να μην μακρηγορήσω, το Blade Runner 2049 πατάει ακριβώς στο ύφος του αρχικού (1982) και με την βοήθεια της τεχνολογίας και της αδιαμφισβήτητης σκηνοθετικής ικανότητας του Villeneuve, είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών και ώτων! Εντυπωσιακά πλάνα (πανοραμικά), φοβερή χρήση της μουσικής (ακριβώς στα πρότυπα του original θέματος του Vangelis). Όλο το cult και 80’s στυλ της αρχικής ταινίας είναι εδώ. Ο Ryan Gosling είναι απόλυτα ταιριαστός (παίζει σε στυλ "Drive" και του πάει) ενώ ο Harrison Ford είναι συγκινητικός.
Το θηλυκό στοιχείο είναι βέβαια το τεράστιο κεφάλαιο της ταινίας και παρουσιάζεται με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Και ενώ πραγματικά όλα λειτουργούν ιδανικά στην ταινία και οι σκηνές δράσης είναι λίγες αλλά υπερβολικά έντονες, φεύγοντας μαγεμένος από την αίθουσα δεν σταμάτησα να σκέφτομαι. Το ήθελα αυτό το remake; H ικανότητα του θεούλη Villeneuve μου “έριξε” λίγο την αρχική ταινία στα μάτια μου. Αναρωτήθηκα αφού μπορεί ο Villeneuve γιατί να μην κάνει και ο Λάνθιμος ένα sequel του “The Shining”; Ή o Aronofsky να αναλάβει τη συνέχεια του “Clockwork Orange”. Λατρεμένοι και οι δυο και τυχαία η επιλογή των ταινιών σταθμών του Κιούμπρικ. Σίγουρα με το κατάλληλο σενάριο θα μεγαλουργήσουν αλλά εντέλει τι ακριβώς είναι ταινία σταθμός και κατά πόσο πρέπει να επανέρχονται στο προσκήνιο ταινίες που σημάδεψαν ολόκληρες γενιές;
Σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμώ την αξία της ταινίας η οποία για τους περισσότερους ξεπερνά (και για μένα) κατά πολύ το “Ex-machina” του 2015, παρόμοιας θεματολογίας. Παραδόξως όμως πιο εύκολα θα μνημονεύσω το δεύτερο και θα το αναφέρω ως πρόταση σε κάποιον νεοεισερχόμενο στα χωράφια του SciFi, πριν αναφερθώ στο sequel της ταινίας του Ridley Scott.
Τέλος, τα sequel είναι απαραίτητα και πολλές φορές καλύτερα (βλ. “The Godfather II”, “Evil dead II”, “Aliens II”, “Mad max II”, κτλ.), απλά το “Blade Runner” παρόλο που είχε αφήσει αναπάντητα ερωτήματα  το είχα για ταινία σταθμό και once off, όπως το “The Shawsank Redemption”, το “Pulp fiction" και όχι τόσο πολλά άλλα....

Διαχωρίζω τη θέση μου:
Εκτέλεση (σκηνοθεσία, σενάριο, ερμηνείες, μουσική) 8,5/10
Αναγκαιότητα 5/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου