Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

I, Daniel Blake (2016) Drama



O 59χρονος ξυλουργός Daniel Blake θα υποστεί καρδιακή προσβολή. Παρόλο που ο γιατρός του θα του απαγορεύσει να επιστρέψει στη δουλειά, ο Daniel θα κριθεί ικανός προς εργασία και δεν θα του δοθούν τα σχετικά επιδόματα. Στην πορεία θα αναγκαστεί να αναζητήσει εργασία προκειμένου να έχει ως εισόδημα έστω το σχετικό επίδομα αναζήτησης εργασίας. Παράλληλα θα γνωρίσει και θα συμπαρασταθεί στην Katie και τα δυο της παιδιά, η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα διαμονής στο Λονδίνο. 
Το σενάριο του Paul Laverty (τακτικού συνεργάτη του σκηνοθέτη Ken Loach) δεν είναι συνηθισμένο σενάριο με την έννοια, θα γράψω για να προκαλέσω, για να δημιουργήσω μυστήριο, αγωνία ή να μιλήσω για την ανθρώπινη φύση. Το σενάριο του "I, Daniel Blake" είναι η αλήθεια και τίποτα λιγότερο. Είναι τα προβλήματα που έχουμε τριγύρω μας (όλοι, όχι μόνο οι Άγγλοι) και ο αγώνας για επιβίωση σε ένα σύστημα άδικο που αντιμετωπίζει την εργατική τάξη ως αριθμούς. 
Ο Daniel και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές αναγκάζονται να βρεθούν σε άβολες και δύσκολες καταστάσεις, προκειμένου να επιβιώσουν. Τρίωρη εργασία, συσσίτια και πάνω απ’ όλα ένα σύστημα υγείας και ένα κράτος απών. Ή μάλλον όχι απών, αλλά απέναντι από τον πολίτη, προκειμένου να ταλαιπωρήσει και όχι να βοηθήσει.
Οι ερμηνείες είναι απίστευτες και σίγουρα η ταινία θα σας μείνει, με αρκετές χιουμοριστικές αλλά και περισσότερες συγκινητικές και αληθινές στιγμές.
Ο Ken Loach επιτυγχάνει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να μας αφυπνίσει. Ο εμβληματικός τίτλος “I, Daniel Blake”, θα μπορούσε να είναι “Εγώ, ο Κώστας”, “Εγώ, η Μαρία”, “Εγώ, ο Γιώργος”, κοκ.

Μια ταινία για να μην ξεχνάμε που ανήκουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου